7 Nisan 2014 Pazartesi

ENGİNAR DOLMASI...

Merhaba...

Bir kaç yıldır Ankara'daki semt pazarlarından dolmalık enginar bulup pişiriyorum ve evde şölen havasında tüketiliyor. 

Biz Ankaralılar enginar konusunda çok da bilgili değiliz. Ben dolmalıkları seçerken pek çok  hanım sordu nasıl pişirdiğimi. Ben de kimse bu lezzetten mahrum kalmasın diye naçizane kendi tarifimi paylaşıyorum. 

Oradan buradan bulduğum tarifleri kendi damak zevkimize göre yorumladım. Biz çok beğeniyoruz ailecek. Farklı tavsiyeleri olanlar lütfen yorum bıraksın da biz de faydalanalım:)





Pazarcıdan da yardım alarak dolmalık yani daha küçük enginarları alıp eve geliyoruz:)

Üç enginar için:
1 su bardağı pirinç
4 adet taze soğan
yarım demet maydanoz
yarım demet dereotu
1 kuru soğan
1/2 limon suyu
2 tatlı kaşığı şeker
tuz 
zeytinyağ

suyu için: 1 limon suyu




 Önce içi hazırlıyoruz.
Yeterli miktarda (herkesin yeterlisi farklıdır, ben bol yağlı severim:)) zeytinyağda kuru soğanı kavuruyoruz. Ayıklayıp yıkadığımız pirinci ilave edip yarım su bardağı su ekleyerek suyunu çekene kadar orta ateşte pişiriyoruz.Tuz, şeker, ve limon suyunu ilave ediyoruz. İnce doğradığımız yeşillikleri de katıp biraz dinlendiriyoruz.

İç soğurken enginarları temizliyoruz. Bu aşaması biraz zahmetli. Ama Türk kadını yemek konusunda kendini aştığı için enginar temizlemenin lafı bile olmaz:)

Sapları tam dibinden kesiyoruz. Yapraklarının uç kısmını da resimdeki gibi kesiyoruz. Biraz elimizle yaprakları dışına doğru esnetip ortasındaki tüylü kısmı kaşık yardımıyla temizliyoruz. Limon suyu sıkılmış su dolu bir kaba temizlenen enginarları koyuyoruz. Çok oyalanmadan yapmaya çalışın çünkü çok çabuk kararıyor.

Sonra enginarların ortasını ve ara ara yapraklarının arasını hazırladığımız içle dolduruyoruz.Tencereye dizip enginarların yarısına gelecek şekilde su koyuyoruz. Kaynadıktan sonra altını kısıp ara ara suyundan dolmaların üzerine gezdirerek ağzı kapalı bir şekilde pişiriyoruz.

Pişip pişmediğini pirinçlerinden anlayabiliriz ya da en dış yaprağını koparırken zorlanmıyorsanız pişmiş demektir.

Soğuduktan sonraaaa afiyetle yiyoruzzzz:))

Güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle...


11 yorum :

  1. Ellerinize sağlık, afiyetler olsun :)

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim Elif hanım:))

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık :) Harika görünüyor... Enginarı çok severim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim:) ben de bayılıyorum:)

      Sil
  4. Merhaba,
    Blogunuzu çok beğendim ve sizi takibime aldım :)
    Bende bloguma beklerim.
    Sevgiler,
    http://hayatimakyajla.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba Ebru.. blogumu beğenmenize sevindim:) geldim bilee...

      Sil
  5. Merhaba Enginarı sevmez dim ama o kadar güzel görünüyor ki mutlaka yapıp yemek istiyorum ellerinize sağlık bende ziyareti nizi bekliyorum

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Enginarı sevmez dim ama o kadar güzel görünüyor ki mutlaka yapıp yemek istiyorum ellerinize sağlık bende ziyareti nizi bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba Gül hanım..bence bir yemeği pişirme şekli de pişiren de çok önemli. umarım bu tarifle güzel bir sonuç elde edersiniz. denerseniz fikrinizi bilmek isterim:)
      ziyarete geldim bile...

      Sil
  7. Bugün pişir dim sizinki gibi ilgi çekici olmadı ama tadı çok güzel oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. afiyet olsun:) beğenmenize sevindim..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...